Αντιοξειδωτικά Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που επιβραδύνουν την αυτοοξείδωση των λιπαρών ουσιών και τις προστατεύουν από την επιβλαβή επίδραση του αέρα, ώστε να παραμένουν τα λιπαρά τρόφιμα εύληπτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με άλλα λόγια δηλαδή σταματούν το τάγγισμα. Στις λιπαρές ύλες υπάρχουν φυσικά αντιοξειδωτικά όπως οι τοκοφερόλες. Οι τοκοφερόλες δρουν ως βιολογικά αντιοξειδωτικά στα φυτά και τους ζωικούς ιστούς. Στα διάφορα στάδια της επεξεργασίας των ελαίων χάνεται ένα σημαντικό μέρος των τοκοφερολών. Αυτό που μένει συμβάλλει στην αύξηση του ορίου συντήρησης των εξευγενισμένων ελαίων Τα περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι αρωματικές ενώσεις που διαθέτουν μια τουλάχιστον υδροξυλική ή αμινική ομάδα. Αντιπροσωπευτικές ουσίες χρησιμοποιούμενες ως αντιοξειδωτικά.
Μηχανισμός δράσης των αντιοξειδωτικών Στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών ανήκουν ενώσεις με διαφορετικό τρόπο δράσης:
Αυτοοξείδωση λιπών
* RH: Μόριο που αυτοοξειδώνεται, π.χ. υδρογονάνθρακας, κορεσμένα λιπαρά οξέα, εστέρας, αλδεΰδες.
*Τα αντιοξειδωτικά ΑΗ (φαινολικά) δίνουν άτομα υδρογόνου στις ελεύθερες ρίζες (τις ανάγουν) και τις μετατρέπουν σε αδρανείς ενώσεις. Τα αντιοξειδωτικά μιμούνται την δράση του φυσικού αντιοξειδωτικού βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||