Βελτιωτικά και ενισχυτικά γεύσης (Flavoring agents) Μεταξύ των προσθέτων που κάνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά ως προς την μυρωδιά και την γεύση περιλαμβάνονται και τα φυσικά και συνθετικά βελτιωτικά και ενισχυτικά γεύσεων. Στα απαντώμενα στην φύση βελτιωτικά γεύσης και μυρωδικά περιλαμβάνονται τα αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα φυτών, όπως το έλαιο του πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας, τα οποία συνεισφέρουν στην γεύση και οσμή των τροφίμων. Μερικές από τις συνθετικές οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούμε για τους ίδιους σκοπούς ως πρόσθετα, απαντώνται επίσης στα αιθέρια έλαια των φυτών.
Το όξινο γλουταμινικό νάτριο παρασκευάζεται από το γλουταμινικό οξύ, που είναι ένα αμινοξύ άφθονο στις φυσικές πρωτεΐνες. Ως πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σιτηρά ή υποπροϊόντα της ζαχαρουργίας. Το γλουταμινικό οξύ μετά την παρασκευή του εξουδετερώνεται μερικώς με καυστικό ή ανθρακικό νάτριο, αποχρωματίζεται και κρυσταλλώνεται.
Μέσα οξίνισης - Διορθωτικά οξύτητας Ως μέσα οξίνισης χρησιμοποιούνται κυρίως οξέα, όπως το κιτρικό, το οξικό, το γαλακτικό το φωσφορικό κ.ά. και όξινα άλατα. Τα μέσα οξίνισης προσδίδουν οξύτητα σε κονσέρβες, χυμούς φρούτων κ.λπ. Το οξικό λειτουργεί και σαν αντιμικροβιακό. Το κιτρικό οξύ κατεβάζουν το ρΗ κάτω από 4,5 επιτρέποντας αποστείρωση σε ηπιότερη θερμοκρασία Τα οξέα υδρολύουν το καλαμοσάκχαρο οπότε βελτιώνουν την γεύση των τροφίμων και παρεμποδίζουν την κρυσταλλοποίηση σε ζελέδες και μαρμελάδες. Είναι γνωστή από παλιά η προσθήκη λεμονιού σε γλυκά του κουταλιού για να αποφύγουν το "ζαχάρωμα". Το κιτρικό οξύ που περιέχει το λεμόνι υδρολύει την ζάχαρη σε γλυκόζη που δεν κρυσταλλώνεται. Διογκώνουν επίσης την αρτομάζα. Αντισυσσωματικά (Anticaking agents)
Το κυριότερο γλυκαντικό τροφίμων είναι η ζάχαρη. Ωστόσο, σε τρόφιμα για διαβητικούς και σε διαιτητικά προϊόντα χαμηλής θερμιδικής αξίας προτιμώνται συνθετικά γλυκαντικά. Από αυτά η πιο γνωστή γλυκαντική ύλη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούμενη είναι η σακχαρίνη. Είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη και παρασκευάζεται με πρώτη ύλη το τολουόλιο. Τα παλαιοτέρα χρησιμοποιούμενα κυκλαμικά άλατα του νατρίου και ασβεστίου αποτελούν αντικείμενο διαμάχης των επιστημόνων, ως πιθανά καρκινογόνα, και σε πολλές χώρες είναι απαγορευμένα. Σήμερα το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συνθετικό γλυκαντικό είναι η ασπαρτάμη, ο μεθυλεστέρας του διπεπτιδίου της L-φαινυλαλανίνης και L-ασπαραγινικού οξέος. Είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν νέες γλυκαντικές ουσίες όπως η θαυματίνη (Ε957), η οποία είναι γλυκιά πρωτεΐνη από θάμνο της Αφρικής 2000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Διογκωτικές σκόνες (Leavening agents) Πρόκειται για ενώσεις που προστιθέμενες στη ζύμη απελευθερώνουν αέρια ( CO2, NH3 )που, μαζί με τον αέρα και τον ατμό, διογκώνουν την ζύμη και παράγουν πορώδη προϊόντα. Τα πιο γνωστά διογκωτικά είναι το NaHCO3 και το NH4HCO3. Το NaHCO3 απαιτεί όξινο περιβάλουν για να αποδώσει CO2 . Το όξινο περιβάλλον ρυθμίζεται συνήθως με την χρήση όξινων αλάτων, όπως όξινα τρυγικά, όξινα φωσφορικά, λακτόνες κ.λπ. :
Το NH4HCO3 αποσυντίθεται μόνο του:
Γνωστά εμπορικά σκευάσματα διογκωτικών είναι το :
και το κρεμοτάρταρο : όξινο τρυγικό κάλιο Λευκαντικά και βελτιωτικά αλεύρων Το πρόσφατα αλεσμένο αλεύρι έχει υποκίτρινο χρώμα και δεν δίνει καλή ζύμη. Αν ωριμάσει παραμένοντας, αποκτά λευκό χρώμα και βελτιώνεται η ποιότητα της γλουτένης του, δηλαδή η αρτοποιητική του ικανότητα. Η ωρίμανση μπορεί να επιταχυνθεί με την χρήση χημικών προσθέτων, που είναι συνήθως οξειδωτικά των καροτενοειδών του και επομένως λευκαντικά (bleaches) Γνωστό λευκαντικό-βελτιωτικό των αλεύρων είναι το βενζουλουπεροξείδιο C6H5-CO-O-O-CO-C6H5 Πρόκειται για υγροσκοπικές ουσίες που με την παρουσία τους εμποδίζουν την αφυδάτωση των τροφίμων. Χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό πολυσθενείς αλκοόλες. Η ικανότητά τους να συγκρατούν νερό οφείλεται στους δεσμούς υδρογόνου που αναπτύσσουν τα υδροξύλιά τους με τα μόρια του νερού.
Προωστικά αέρια και αέρια συσκευασίας
Ύλες που προσδίδουν όγκο
Σκληρυντικά
Αντιαφριστικά
Ενισχυτικά θρεπτικής αξίας Τα ανόργανα άλατα και οι βιταμίνες που ενισχύουν την θρεπτική αξία των τροφίμων συνιστούν ειδική κατηγορία προσθέτων ,όχι όμως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία
Αντιπροσωπευτικά πρόσθετα-ενισχυτικά θρεπτικής αξίας
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||