Γαλακτωματοποιητές - Σταθεροποιητές - Πηκτωματοποιητές
Γαλακτωματοποιητές |
||||
![]() Χαρακτηριστικοί γαλακτοματωποιητές είναι τα φωσφολιπίδια, όπως η λεκιθίνη. Το μονογλυκερίδιο του στεατικού οξέος (GMS) αλλά και άλλα μονο- και δι-γλυκερίδια πετυχαίνουν την κρεμώδη υφή διαφόρων βουτύρων. Το κόμμι της ξανθάνης βοηθά την ανάμειξη λαδιού και νερού στα διάφορα dressing για σαλάτες και σταθεροποιεί το προϊόν σαν ένα μαλακό, ομογενές, μίγμα.
|
||||
Αντιπροσωπευτικές
ουσίες χρησιμοποιούμενες ως
γαλακτοματωποιητές
|
||||
Ουσία |
Χημικός τύπος | |||
Μονογλυκερίδια του στεατικού οξέος (GMS)
|
![]() |
![]() |
||
Μονό- και δι-γλυκερίδια
|
![]() |
![]() |
||
Σταθεροποιητές - Πηκτωματοποιητές Είναι υδροκολλοειδή υλικά που δίνουν σταθερότητα σε γαλακτώματα και αιωρήματα, δηλαδή βοηθούν στο να μην διαχωριστούν οι φάσεις τους. Η ικανότητά τους να σταθεροποιούν τα γαλακτώματα συμβαδίζει με την αύξηση του ιξώδους που προκαλούν. Χημικώς είναι κυρίως :
Συνήθως οι τρεις κατηγορίες προσθέτων χρησιμοποιούνται μαζί σε κάποιο τρόφιμο. Γνωστές εφαρμογές:
|
||||
![]()
|
||||
Κόμμι
ξανθάνης : σε dressing θαλασσινών,
κατεψυγμένες πίτσες, στην σαντιγί
|
||||
![]()
|
||||
![]()
|
||||
![]()
|
||||
![]()
|
||||
Μονο-
και δι- γλυκερίδια του στεατικού οξέος :σε
μαργαρίνη με χαμηλή χοληστερόλη, στη
ζεστή σοκολάτα, στον πουρέ
|
||||
Δισόξινο κιτρικό κάλιο: σε επεξεργασμένα τυριά, συμπυκνωμένα και παστεριωμένα γάλατα. | ||||